Een paard kopen

U denk erover om een paard te kopen?

Heeft u al nagedacht waarvoor u het paard wil gaan gebruiken en wat de verwachtingen zijn. Gaat u er dressuur mee rijden of misschien wel springen. Een combinatie van beide kan natuurlijk ook. Of een paard om alleen recreatief te rijden, heerlijk de bossen in.

Heeft u al ruime ervaring met paarden en heeft u liever een koudbloed of warmbloed paard? Zoekt u een jong paard dat al wel beleerd is of toch liever en veulen. U kunt ook kiezen voor een wat ouder paard waar "alle knoppen al op zitten".

Dit zijn allemaal dingen om rekening mee te houden. Ga daarom eerst goed na wat uw verwachtingen van het paard zijn en ga dan eerst eens informatie opzoeken over diverse paarden rassen. Een paard is zo gekocht en u wilt toch niet dat dit later een impuls aankoop bleek te zijn.

Koop een paardGa dan op zoek naar een adres om uw paard te stallen. Als het u het paard bij eigen huis wil stallen ga dan eens bij uzelf te rade of u er genoeg vanaf weet en bij wie u eventueel voor advies kan aankloppen. Tegenwoordig is een paard zo aangeschaft maar blijkt dat de kosten hoger uitvallen dan berekend, of de tijd die de verzorging van het paard met zich meebrengt en dan moet het paard weer worden verkocht.

Hoe stom het ook klinkt laat u vooral niet leiden door de kleur van het paard, maar kijk liever naar het type paard dat u graag ziet. Ga dan op zoek en ga zeker meerdere paarden bezichtigen en rijden, kies dan voor je eigen een top 3 uit (of top 4 a 5) en ga deze paarden nogmaals bekijken en rijden. Ze kunnen nu wel heel anders reageren dan de eerste keer. Verder kun je er ook nog voor kiezen om de tweede keer onaangekondigd te komen kijken zodat je zeker weet dat het paard in zijn dagelijke patroon zit.

Let goed op de klik die je voelt met het paard, voel je geen klik? Kijk dan verder! Is de klik er niet gelijk, dan zal hij ook zeker niet komen. Ook niet na een paar weken.

Je hebt je droompaard gevonden. Nu moet je hem nog laten keuren, je wilt namelijk niet dat later blijkt dat het paard een blessure heeft. Bespreek ook van te voren wie de kosten van deze keuring betaald en laat het goed op papier zetten.

Het is ook zeker aan te raden om in het koopcontract een proeftermijn op te nemen van minimaal 1 maand. Het paard kan buiten zijn vertrouwde omgeving ineens heel ander gedrag gaan vertonen dan bij de fokker of handelaar.

Denkt u dat u zelf een goede keus kunt maken? Of twijfeld u nog of het paard dat u op het oog heeft de juiste keus is? Dan kunt u zich ook aanmelden bij vereniging eigen paard. Zij kunnen u dan helpen met de bemiddeling en het juridische gedeelte.

Paardenstallen en stallenbouw

Reactie plaatsen

Reacties

Eva
9 jaar geleden

Ik vind http://www.paardentekoop.net een erg fijne website!

eva
11 jaar geleden

Hallo,
Ik heb een kleine vraag.
Kosten witte paarden meer tijd?

Groetjes eva

Tilda
12 jaar geleden

Ik zoek een paard voor mijn kleindochter. Ze is namelijk al bijna jarig.

Kessy
13 jaar geleden

Goedemiddag Yasmine & Elvira,

Bedankt voor je reactie op http://www.overpaarden-koopeenpaard.nl/
Sorry dat ik zo laat reageer, maar ik ben op vakantie geweest.

Je vraagd mij of je het beste een shetje of welsh kan nemen, ik moet zeggen dat ik 1.59 nogal groot vind voor zulke kleine pony's.
Heb je er al goed over nagedacht? Waar rijd je nu? Vaak kan je rijinstructeur je ook goed informeren over het soort pony dat bij je past, deze kent je immers het beste en ziet je ook rijden.

Een tuin van 11 bij 20 is te klein om een pony in te houden als je hem alleen van het gras wil laten leven, dus je zou hem bij moeten bijvoeren.

Het lijkt mij verstandig om eerst je rijvereniging of manege te vragen om advies, ook kan je veel advies krijgen op paarden forum's.
Hier krijg je vaak beter advies dan van mensen die je een pony willen verkopen......

Groetjes Kessy

Yasmine
13 jaar geleden

Hallo ,
Sinds kort heb ik op internet gevonden dat je een pony in een grote tuin mag plaatsten.
Dit is ideaal omdat ik een grote tuin heb , met een stalletje , 4 boxen & een afdakje.
Dus sinds kort mag ik dan ook een eigen pony.
Ik ben al van kleins af aan zot van kleinere pony's.
Ik dacht dan ook meteen aan een shetlander.
Ik heb gehoord dat een midden maat/ grote maat shetlandpony max. 65 kg kan dragen.
Dus normaal zou zo'n pony mij wel moeten kunnen dragen.
Ik was dan op internet op zoek gegaan naar leuke shetlanders.
Toen ik ergens op klikte bleek dat de verkoper ook nog een leuke Welsh pony had staan & werd geinteresseerd in welsh pony's.
Ik moet wel toegeven , heel veel geld heb ik niet.
Een shetter zou ik nu nog wel kunnen onderhouden.
Weet U of een welsh (a / b) pony even makkelijk te onderhouden is als een shetlander?
Mijn tuin is ongeveer 20m op 11m. velen zeiden dat dit ideaal was voor een shetlander , maar dat een welsh pony er ook in past weet ik niet.
Normaal zou 1 welsh pony er wel in kunnen , maar het probleem is dat mijn vriendin ook haar pony in mijn tuin zou zetten. Zij is even oud als mij , weegt 50 kg en is 1m59 , zij heeft 3 jaar rij-ervaring. Het is natuurlijk heel leuk dat de pony van mij , bij de pony van mijn vriendin kan staan want dan worden het meteen maatjes (en de geit van nog een andere vriendin).
Weet U welk ras het geschikste voor ons is?
We zouden wel graag beide hetzelfde ras hebben.
Maar we weten niet aangezien de afmetingen van mijn tuin & de hoeveel geld we hebben , welke pony het best qua ras bij ons past.
Wat willen we met de pony's zeker doen?
We willen zeker buitenrijden , dit moet ZEKER kunnen. Hier een beetje verder hebben we een leuk bos waar ik veel meisjes ken die er vaak met hun pony gaan rijden , daarvoor is het daar ideaal. Elke dag een buitenritje moet zeker wel kunnen.
1 keer in de week in de manege rijden.(eventueel)
Een sprongetje (eventueel)
Zonder zadel willen we ook rijden.
Ondeugend mag het zeker zijn , een paar bokjes vinden we wel leuk.
Ik heb eventueel wel al contact opgenomen met mensen die shetters en welsh pony's verkopen.
Dus ik heb al een welsh pony & een shetter in mijn gedachte.
De welsh pony is wel zwanger , is dit dan een probleem?

Alvast Bedankt en Vriendelijke groeten ,
Yasmine & Elvira ( de vriendin)