Stalhygiene

De algemene gezondheid en conditie van het paard begint bij een prettige en schone leefomgeving. Een schone stal heeft al een duidelijke preventieve werking tegen ziektes. Probeer het liefst dagelijks de mestballen weg te halen, plasplekken schoon te maken en eventuele kale plekken op de vloer weer aan te vullen. Daarnaast moet de paardenbox minimaal één keer per week helemaal leeggemaakt en schoongeschrobt worden.

 Problemen bij een vieze stal

Een paardenbox is een stoffige omgeving. Probeer de box zoveel mogelijk stofvrij te houden door grote stofnesten regelmatig te verwijderen. De wanden en deuren zijn verzamelplaatsen van stof. Bij een slechte ventilatie in de stal wordt de altijd aanwezige ammoniaklucht erg doordringend. Dit kan uiteindelijk, net als teveel stof, leiden tot aandoeningen aan de luchtwegen van het paard. Als de stalbodem niet goed schoongemaakt wordt en mestballen en plasplekken niet regelmatig worden verwijderd, dan wordt de vloer al snel te vochtig. Dit kan vervolgens leiden tot problemen aan de hoeven. Denk hierbij aan bijvoorbeeld rotstraal.

Naast het dagelijks verwijderen van de ontlasting, moeten ook de drink- en voerbak in de gaten worden gehouden. Verwijder regelmatig oud voer uit de voerbak en reinig de drinkbak. Hiermee worden extra bronnen van bacteriën voorkomen. Een bijkomend voordeel van een hygiënische en schone stal is dat veel voorkomende vliegenplagen tot een minimum worden beperkt.

  Goede schoonmaak van de stal

Mest de box minimaal één keer per week grondig uit. Verwijder al het bodemmateriaal en veeg de bodem goed schoon. Voor het verwijderen van (nagenoeg onzichtbaar) achtergebleven eitjes kan heet water en de hogedrukspuit worden ingezet.

Bij het schoonmaken kan ook gebruik gemaakt worden van desinfecterende middelen. Naast de desinfecterende functie geven ze de stal ook een aangename geur. Zorg er bij het gebruik van schoonmaakmiddelen voor dat er goed nagespoeld wordt, zodat er geen zeepresten achterblijven. De schoonmaak moet zich niet beperken tot de bodem, ook de wanden, deur en voederruif moeten meegenomen worden. Reinig ook regelmatig de verzorgingsproducten zoals borstels.

Zorg altijd voor voldoende ventilatie in de stal. Een gezonde en frisse lucht is erg belangrijk voor de gezondheid van het paard. Voorkom dat de stal volledig is afgesloten en zorg dat er altijd roosters o.i.d. aanwezig zijn waardoor frisse lucht naar binnen kan komen.

 Schoonmaakmiddelen

Een desinfecterende spray zorgt ervoor dat bacteriën, schimmels en virussen de koop ingedrukt worden. De stal kan grondig gereinigd worden met chemische producten, maar er zijn ook producten op natuurlijke basis te koop. De vloeibare reinigingsproducten zijn geschikt voor gebruik in de hogedrukspuit.

Voor een lekker fris ruikende stal is er ook speciale spray te koop. Deze spray zorgt voor een frisse lucht en neutraliseert de doordringende stallucht.

Paardenverzekering

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb