Manegebodem

Of u nu recreatief of beroepsmatig gebruikt maakt van de manege, als ruiter weet u dat een goede bodem belangrijk is voor u en uw paard. En uiteraard ook voor uw rijprestaties. Het gaat hierbij om de bodem van de buitenbak, de binnenbak, de paddock en eventueel ook die van de longeerinrichting. Belangrijk is dat er sprake is van een stabiele bodem die niet te nat, te droog, te zwaar en te los is. Een goede manege bodem zorgt voor extra comfort voor paard en ruiter. Bovendien is het belangrijk dat de bak bijna het gehele jaar te berijden is.

 

Wat is een goede manegebodem?

Een goede manegebodem is stabiel en regelmatig. Voor een buitenbodem is bovendien erg belangrijk dat het hemelwater goed wordt afgevoerd. Er mogen na hevige regenval geen grote plassen op de bodem blijven staan. Voor iedere manege zal ook de mate van onderhoud erg belangrijk zijn. De kosten van het onderhoud, de duurzaamheid en de levensduur van het bodemproduct zullen bij de keuze van de juiste manegebodem een grote rol spelen.

De meeste manegebodems bestaan uit zand vermengd met een extra materiaal. Leveranciers kunnen een kant-en-klare gemengde bodem aanleveren of het extra materiaal apart aanvoeren. Dit kan dan op de manege zelf worden verwerkt door de bestaande bodem.

 

Eb en vloed bodem

Veel manegebodems beschikken over een drainagesysteem waardoor overtollig regenwater kan worden afgevoerd. Een eb en vloed bodem gaat nog een stapje verder. Deze bodem kan namelijk ook water aanvoeren. Een regelbaar waterniveau zorgt voor een natuurlijke stabiliteit in de manegebodem. Beregenen van de bodem bij langdurig droog weer is dus niet meer aan de orde. De eb en vloed bodem kan ook binnen worden toegepast.

 

Megatop bodem

Een Megatop bodem bestaat uit milieuvriendelijk onbehandeld en bestorven hout. Het bestorven hout bevat geen houtsappen meer, waardoor een langere levensduur ontstaat.

Van nature heeft hout de eigenschap om water op te nemen en weer af te staan. De Megatop bodem blijft daardoor altijd licht vochtig en veerkrachtig. Kortom een ideale bodem om op te rijden. Het product is geschikt voor alle bakken, ook voor de binnenbak. Er kan voor gekozen worden om het te gebruiken als bodemverbeteraar. In dat geval wordt het vermengd met de bestaande zandlaag, waardoor een stevige maar toch veerkrachtige bodem zal ontstaan. In de buitenbak kan ook een royale toplaag van 10 tot 15 centimeter worden aangebracht. Het natuurproduct is bestand tegen ons klimaat en daardoor is de bak het gehele jaar te berijden.

 

Polyvlokken

Polyvlokken worden aangeleverd in grote balen en kunnen ter plaatse worden vermengd met de bestaande (zand)bodem. Ze worden geleverd in de kleuren wit, grijs en zwart. Het voordeel van een manegebodem waar polyvlokken in zijn vermengd is de verhoogde stabiliteit, optimale veerkracht en goede schokabsorptie. Polyvlokken verteren niet.

 

Kokos

Het gebruik van kokosvezel in de bak maakt de bodem veerkrachtiger en het verbetert de drainage van de bodem. Kokosvezel heeft een luchtige structuur. Dit natuurproduct is afkomstig van de bast van de kokosnoot. De kwaliteit van dit materiaal is vergelijkbaar met dat van tropisch hardhout.

Manegebodem vlakker

Reactie plaatsen

Reacties

Kessie
13 jaar geleden

Het hangt natuurlijk van uw wensen af welke bodem het best geschikt is voor u.
Er zijn meerdere soorten toplagen, wat voor u een goede toplaag is kunt u het beste met een specialist bespreken.
Kijk bijvoorbeeld eens bij equisport of RDL.

wijnings
13 jaar geleden

ik ben opzoek naar een goede toplaag voor onze buitenrijbak.
wat kan ik het beste kiezen en waar kun je dit kopen, en de prijs van het product.

Maak jouw eigen website met JouwWeb