Weide omheining

Omheiningen voor de paardenweide

 

Aan de omheining voor de paardenweide moet de nodige aandacht worden besteed. Het is een hele investering en de gekozen omheining bepaald voor vele jaren het beeld van de weide. De juiste omheining geeft zo min mogelijk risico op verwondingen voor ruiter en paard, is goed zichtbaar voor de paarden, is duurzaam en gaat naadloos op in het landschap.

 

Houten omheining

Een paardenweide met een houten omheining heeft een heel natuurlijke uitstraling en gaat daarom naadloos op in de omgeving. Houten omheiningen worden vervaardigd van verduurzaamd hout en hebben een lange levensduur. Er worden bij houten omheiningen over het algemeen ronde palen gebruikt. Ook de planken voor de regels zijn rond of half rond. Houten omheiningen kunnen aan de onderkant worden dichtgezet met een zogenaamde hoefslagplank.

 

Kunststof omheining

Een kunststof omheining is zeer duurzaam. Het materiaal splijt of splintert niet en rot niet weg. De kunststof is zeer sterk, maar zorgt toch ook voor een zekere veerkracht in geval van een zware belasting. Het kunststof is vervaardigd van afgeronde palen en planken, waardoor het veilig is voor ruiter en paard.

Kunststof omheiningen zijn vaak leverbaar in diverse kleuren. Zwart, bruin en wit worden hierbij het meest gebruikt. Met de keuze voor een witte omheining moet men heel terughoudend zijn. De witte kleur is heel dominant in het natuurlijke landschap. Bruin en zwart zijn veel neutraler, vallen eerder weg tegen de natuurlijke achtergrond en geven bovendien een ruimtelijke werking.

 

Metalen omheining

Om snel en eenvoudig een tijdelijke box, longeercirkel of paddock op te bouwen is een metalen heining zeer geschikt. Veelal bestaan metalen omheiningen uit verschillende panelen, die op een eenvoudige wijze aan elkaar verbonden kunnen worden. Ook het metaal is volledig afgerond.

 

Omheining met kunststof band

In vergelijking met de houten omheining is de omheining met kunststof band een stuk goedkoper. De houten regels worden hierbij namelijk vervangen door kunststof band. Het band kan geleverd worden in verschillende breedtes (bv. 6, 8 of 10 cm.). Ook de kleur van de band kan gekozen worden (veelal groen, wit of zwart). Kunststof band is ook geschikt als afscheiding van de longeerbak en de stapmolen.

 

Omheining met schrikdraad

Voor de veiligheid van het paard kan de omheining worden voorzien van schrikdraad. Er zijn schriklinten in de handel van diverse breedtes en in verschillende kleuren. Schrikdraad lijkt misschien niet de meest diervriendelijke manier om een weide te omheinen. Maar de ervaring leert echter dat de paarden het meeste respect hebben voor deze omheining en er niet aan zullen komen.

Giftige planten voor paarden

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb