Manegebodem vlakkers

 

De staat van de manegebodem is van groot belang. Zowel voor de ruiter als het paard. De toplaag van de manegebodem moet dan ook goed berijdbaar zijn. Dit bereikt u door te zorgen voor een goede waterdoorlatende, veerkrachtige en vlakke manegebodem. Dit voorkomt blessures en zorgt voor de ideale omstandigheden om het paard de noodzakelijke dagelijkse bewegingen te geven. De aanleg van de manegebodem is erg belangrijk, maar zeker zo belangrijk is het om vervolgens te zorgen voor een goed onderhoud van de bodem.

 

Losmaken van de manegebodem

Na aanleg van de manegebodem moet de bak regelmatig worden losgemaakt en aangevlakt. Hiervoor zijn verschillende materialen op de markt die dit werk een stuk eenvoudiger maken. Dit karwei kan handmatig, met de tractor of het paard worden uitgevoerd.

Het vlakken van een manegebodem is alleen mogelijk als er voldoende los materiaal in de toplaag aanwezig is. Het werken op een zeer natte bodem is sterk af te raden, omdat de bodem hier erg onder zal lijden. Stel het vlakken van de bodem nooit te lang uit. Zeker bij intensief gebruik van de bak is het belangrijk dat de bodem regelmatig wordt losgemaakt, de hoefslag wordt verwijderd en de bodem wordt afgevlakt.

 

Manegebakvlakkers

Manegebakvlakkers zijn zeer geschikt voor het vlakken van de manegebodem. Veel machines kunnen in één werkgang bovendien de manegebodem losmaken en vervolgens vlakken. Ze zijn voorzien van zogenaamde eggetanden, die de bodem losmaken. De eggetanden zijn over het algemeen verstelbaar, zodat de diepte waarin de bodem wordt losgemaakt vooraf ingesteld kan worden. De vlakker zal vervolgens de bodem egaliseren en licht aandrukken.

Manegebakvlakkers zijn geschikt voor de binnen- én buitenbak. Ze zijn echter niet geschikt voor bakken waarbij de manegebodem voorzien is vezels. De vezels kunnen namelijk tussen de eggetanden komen en de doorstroming in de vlakker blokkeren.

Manegebakvlakkers kunnen gekoppeld worden achter de auto, de gazontractor of een quad. De meeste manegebodemvlakkers zijn eenvoudig te bevestigen aan de hefinrichting van een tractor.

Elke soort managebodem vraagt om zijn eigen onderhoud; een zandbodem vraagt immers om een andere aanpak dan een bodem van houtvezels. Bij de keuze voor de juiste manegebakvlakker is het belangrijk om hiervan uit te gaan. Bovendien moet er ook de nodige aandacht geschokken worden aan de gewenste werkbreedte. De manegebakvlakkers zijn veelal leverbaar in verschillende werkbreedtes. Kies de breedte die het beste past bij de eigen werkomgeving.

 

Egaliseren manegebodem met vezels

Een manegebodem waarin vezels zijn vermengd kan geëgaliseerd worden met een zeer oppervlakkig ingestelde manegebakvlakker. Er kan ook gekozen worden voor het gebruik van een weidesleep of een minitrekker met nivelleerschuif.

Hindernismateriaal

Reactie plaatsen

Reacties

Smitha496
6 jaar geleden

I got what you intend, appreciate it for posting .Woh I am lucky to find this website through google. I was walking down the street wearing glasses when the prescription ran out. by Steven Wright. ckeffekagdkdbebg

Teun Jan Ketelaars
10 jaar geleden

​Goedemiddag,

Graag zou ik met u in contact komen omdat ik voor de domeinnaam manegebodems.nl op zoek ben naar een geschikt onderkomen.

Gezien de branche waarin u actief bent, kan dit mogelijk een aanvulling zijn op uw online bedrijfsvoering. Graag licht ik dit u verder toe.

Ziet u een mogelijkheid voor een telefonische kennismaking?

Met vriendelijke groet,

Teun Jan Ketelaars
Domeinnamen consultant
Undeveloped.nl
T:0636155238