Paardenverzekering

Wie in het bezit is van een eigen paard denkt er misschien niet gelijk aan om het paard ook tegen de nodige risico’s te verzekeren. Ook een paard loopt de nodige risico’s en kan onverwacht iets ernstigs overkomen. Naast de extra zorgen om het paard brengt een ongeval ook al snel hoge kosten met zich mee. Het is maar beter dat u daar in de vorm van een paardenverzekering met een goede dekking op bent voorbereid.

 Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering

De wettelijke aansprakelijkheid bij paarden ligt bij de eigenaar. Dit betekent dat door het paard aangerichte schade wordt verhaald op de eigenaar. Door het afsluiten van een goede aansprakelijkheidsverzekering kan men zich als eigenaar tegen dergelijke schade verzekeren. Veel maneges en/of ruitersportverenigingen stellen een individuele aansprakelijkheidsverzekering zelfs verplicht voor leden.

 Basisverzekering

Net als voor de mens kan er voor een paard een basisverzekering worden afgesloten. Afhankelijk van de omstandigheden en persoonlijke behoeftes kan deze worden uitgebreid met een aanvullende verzekering. De dekking van de basis- en aanvullende verzekering is per maatschappij uiteraard verschillend. Maar globaal zijn er drie soorten basisverzekeringen die vervolgens uitgebreid kunnen worden met een aanvullende verzekering:

Als eerste is daar de doodverzekering, die 100% uitkeert bij dood of noodslachting als gevolg van een ziekte, ongeval of brand.

De dood- en ongevallenverzekering gaat nog een stapje verder en keert ook uit bij blijvende ongeschiktheid van het paard na een ongeval.

Als laatste is er de zogenaamde aanvullende ADO-verzekering. Deze zorgt voor een aanvullende uitkering bij blijvende ongeschiktheid of onvruchtbaarheid door een ziekte.

Voor het afsluiten van de dodenverzekering vragen de meeste verzekeringsmaatschappijen een recente gezondheidsverklaring van de behandelende dierenarts.

 Ziektekostenverzekering

Als aanvulling op de bovenstaande verzekeringen kan het paard nog extra verzekerd worden voor allerlei medische kosten. Denk hierbij aan de kosten van een chirurgische ingreep of de kosten van medicijnen. Ook hier zal een recente gezondheidsverklaring voor gevraagd (kunnen) worden.

 Welke verzekeringsmaatschappij?

Voordat u een verzekering gaat afsluiten loont het zeker de moeite om de verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken. Neem in deze vergelijking niet alleen de premie mee, maar besteed zeker zoveel aandacht aan de verzekeringsvoorwaarden en de dekking.

Ga altijd uit van uw eigen situatie en kies de verzekering die het beste past bij uw omstandigheden. Staat uw paard altijd op stal en rijdt u alleen op de eigen manege? Of bent u een wedstrijdruiter en vaak met het paard onderweg? Al deze factoren moet u de revue laten passeren en meenemen in de keuze voor de juiste paardenverzekering.

Op internet is al veel informatie te vinden. Maar het is vaak ook heel zinvol om in uw directe omgeving, op de manege, te informeren naar de keuzes van andere paardenbezitters.

Hoefsmid

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb