Voedingssupplementen voor uw paard
Met uitgebalanceerd voer, dagelijks regelmatig bewegen, een rustige huisvesting en een goede en liefdevolle verzorging zijn de basisbehoeften voor een paard op alle fronten vervuld. Als hier allemaal aan wordt voldaan en er zijn toch nog problemen met de gezondheid en/of de rijprestaties van het paard, dan kan men er over denken om voedingssupplementen toe te dienen. Ook al zijn deze via internet eenvoudig en vrij verkrijgbaar, dan nog is het niet aan te raden om hiermee zelf aan de slag te gaan. Om te kijken of, en zo ja welke voedingssupplementen resultaat kunnen hebben in de betreffende situatie, is overleg met de dierenarts altijd aan te raden. Alleen die is in staat om alle consequenties voor uw paard en zijn/haar gezondheid te overzien.
Voedingssupplementen kunnen gebruikt worden om de gezondheid te verbeteren, maar kunnen ook bijdragen aan betere prestaties. Vanzelfsprekend blijft een gezonde basisvoeding en een goede verantwoordde training het allerbelangrijkst.
Voedingssupplementen hebben een indirecte werking. Ze kunnen ervoor zorgen dat een paard zich beter kan concentreren, minder snel moe of zich minder gestrest voelt. Dit algemeen welbevinden heeft vervolgens een positieve uitwerking op de prestaties. Ook kan er meer uit een training gehaald worden, is een paard beter bestand tegen de stress tijdens een transport en is de kans op blessures kleiner.
Ieder paard heeft behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Welke stoffen en in welke hoeveelheid is afhankelijk van het ras, de leeftijd, de conditie en de gevraagde inspanning.
Er zijn volledige voedingssupplementen, zodat uw paard alle benodigde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid en onderlinge verhouding binnen krijgt. Er zijn ook volledige voedingssupplementen die afgestemd zijn op de leeftijdsfase (opgroeiend of volwassen paard) of de gevraagde inspanning (recreatie-, dressuur- of springpaard).
Het voordeel van voedingssupplementen is dat u ook kunt kiezen voor het toedienen van een enkele stof. Hierdoor kan gemakkelijk ingesprongen worden op de specifieke behoefte van een ziek, drachtig of zogend paard. Ook paarden met een bepaalde ziekte of speciale aandoening kunnen hierdoor effectief behandeld worden.
Enkele voedingssupplementen voor paarden
Magnesium voor paarden
Magnesium speelt samen met calcium een belangrijke rol bij de werking van spieren. Simpel gezegd zorgt calcium voor het aanspannen van de spieren, en magnesium voor de ontspanning.
Glucosamine voor paarden
Glucosamine voor paarden, draagt bij aan soepele gewrichten en gezond kraakbeen, en ondersteunt onder meer de gewrichtssmering bij het paard.
Biotine voor paarden
Een tekort aan biotine in het voer kan leiden tot een slechte kwaliteit van het hoorn, zoals een matige hoefgroei, zachte hoeven, brokkel- of gebarsten hoeven of een afwijkende hoefvorm
Duivelsklauw voor paarden
Duivelsklauw is een natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer, die met name te gebruiken is bij paarden, met bot en gewrichtsproblemen, zoals arthrose, arthritus, tendonitus en osteoporose.
Vitamine E met Selenium voor paarden
Soepele spieren met vitamine E en selenium
Teunisbloemolie voor paarden
Teunisbloemolie werkt effectief bij ontstekingen, allergieen, huid- en vachtproblemen
Lijnzaadolie voor paarden
Lijnzaadolie voor een glanzende vacht en een gezonde spijsvertering.
Knoflook voor paarden
Pas op met knoflook
Gezonde paarden die voer krijgen naar hun specifieke behoefte (bv. merriebrok, veulenbrok of sportbrok) en dit ook allemaal opeten, hoeven geen extra voedingssupplementen te krijgen.
Reactie plaatsen
Reacties