Paardenstallen en stallenbouw

Paardenstallen en stallenbouw

Een paardenstal bouwen.                                                                                        paardenstal                                                                                                                       

Een paardenstal is een bouwwerk en zal waarschijnlijk alleen met vergunning geplaatst kunnen worden. Informeer daarover vooraf bij uw gemeente. Een paardenstal plaatsen op eigen erf is een hele operatie. Alle bijkomende aspecten moeten daarom dan ook vooraf goed bekeken worden. Ga op zoek naar andere paardenstallen in de omgeving en overleg met de betreffende eigenaren over de functionaliteit van hun stal. Zo ontstaat vanzelf een goed beeld wat de eigen wensen zijn én ook wat u zelf beslist niet wilt.

Leveranciers voor de stallenbouw hebben vaak vele foto’s op hun website, zo kun je ook alvast wat ideeën op doen.

 

Ligging van de paardenstal

Kies zorgvuldig de juiste plek voor de paardenstal. Waar komen de openingen (deuren en ramen), hoe is de bezonning en de windrichting. Zorg ook voor een logische en korte route van de stal naar de weide.

Paarden zijn sociale dieren die graag beweging om zich heen zien. Zorg daarom voor een plek waar het paard vanuit de deur regelmatig mensen of andere dieren kan zien.

 

Paardenboxen of loopstal

Ook de indeling van de paardenstal is erg belangrijk en bepaald of u er in de toekomst prettig mee kunt werken. In de stal kunnen één of meerdere paardenboxen, afhankelijk van het aantal te stallen paarden, worden opgenomen. U kunt echter ook kiezen voor een loopstal waar één of meerdere paarden in kunnen staan. Het grote voordeel hiervan is de bewegingsvrijheid van de paarden. Als het paard met andere komt te staan, dan moeten ze uiteraard wel goed met elkaar overweg kunnen. Komt het paard in de box te staan, probeer dan te bereiken dat de paarden elkaar kunnen zien.

 

Deuropening en ramen

Zorg voor een grote en ruime deuropening, waardoor het in- en uitlopen van ruiter en paard soepel verloopt. Een dubbele deur heeft als voordeel dat de bovenzijde opengezet kan worden en het paard een frisse neus kan halen. Deuren moeten bij voorkeur een draai van 180º kunnen maken, zodat ze tegen de wand vastgezet kunnen worden. Zorg voor voldoende ramen, zodat er een goede daglichttoetreding plaats kan vinden. Een algemene regel is dat de oppervlakte van de lichtinval minimaal 10% van het vloeroppervlak bedraagt.

Ramen en deuren staan bij voorkeur niet op de windzijde. Vermijd in alle gevallen tocht, paarden kunnen hier heel snel ziek van worden.

Ramen op het zuiden moeten op warme dagen afgedekt kunnen worden, anders wordt de temperatuur in de paardenstal al snel veel te hoog.

 

Vloerafwerking in paardenstallen

Over het algemeen wordt bij paardenstallen gekozen voor een betonnen vloer. Deze vloer mag echter niet te egaal en glad worden afgewerkt. Dit verhoogt namelijk het risico op uitglijden. Beter is het om de vloer ruw af te werken, waardoor de paarden grip houden op de vloer.

Eventueel kan de vloer ook afgewerkt worden met speciale staltegels die de paarden ook voldoende grip geven.

Paardenboxen

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Dijkstra
6 jaar geleden

Mijn oom wil een paardenstal bouwen en is aan het kijken wat de mogelijkheden zijn. Het is in ieder geval goed om te weten dat hij een bouwvergunning nodig heeft. Bedankt voor de tip om de grond ruw af te werken, zodat de paarden niet uitglijden.
http://www.notebomersbouwgroep.nl/agrabouw/groningen

Yuko
9 jaar geleden

Hallo Nicole,Het is precies 1 week geleedn dat ik bij je was.Deze week was hectisch, met veel zorgen, maar door het duidelijke beeld, wat ik kreeg met behulp van het paard Erdwart en van jou, kon ik een hele prettige verschuiving ervaren in mijn gevoel over de situatie.Ik stond er veel rustiger en krachtiger in, zonder de paniek die ik vaak had, ik kon mijn grenzen stellen, vertrouwen hebben, en mezelf er niet in verliezen dwz goed gehumeurd en op gepaste afstand blijven.Dat alles is erg belangrijk voor me en geeft me een sterk en goed gevoel. Ik ben er ontzettend blij over, en wil jou en Erdwart er nog eens extra voor bedanken, bij deze. Ik ben mezelf ook dankbaar dat ik de stap heb gezet. Ik had er veel vertrouwen in, toch kon ik niet bedenken dat ik deze week al zo'n verschil zou voelen. Ik heb er ook helemaal geen moeite voor gedaan, ging vanzelf. Ik weet zeker dat de combinatie coach met paard echt sprongen vooruit kan geven, omdat ik eenvoudigweg niet om de spiegel heen kon, het beeld wordt glashelder en daar kan ik wat mee.

Kessie
13 jaar geleden

Goedemiddag Karin Kettingh,

Bedankt voor je reactie op http://overpaarden-koopeenpaard.nl

Je vraagd naar een ander alternatief dan een betonnen vloer.
Wat dacht je van rubberen staltegels?
Deze zijn verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen en kleuren, ook zul je
op je bodembedekking (bv stro) kunnen besparen door het gebruik van rubberen staltegels.

Groetjes Kessie

Karin Ketting
13 jaar geleden

Graag zal ik weten wat ik op een betonnenvloer kan verven (storten).
Nu hebben wij een betonnen vloer en stal maar willen juist een keer wat vrolijkers.

Dank alvast groet Karin Kettingh

Maak jouw eigen website met JouwWeb