Paardrijkleding

 

Naast goed schoeisel is ook de kleding van de ruiter erg belangrijk. Goede en comfortabele kleding zorgen ervoor dat u zich kunt ontspannen en tijdens het rijden geen last krijgt van knellende naden of iets dergelijks. De kleding moet in de juiste maat worden aangeschaft en bovendien gemaakt zijn van hoogwaardige stoffen. U moet voldoende bewegingsvrijheid hebben en op plaatsen waar de stof snel kan slijten moeten verstevigingen zijn aangebracht.

Paardrijden is een intensieve en inspannende sport en tijdens het rijden krijgen de ruiters het al snel erg warm. Daarom is het ook belangrijk om kleding te dragen van natuurlijke en/of goed ademende stoffen.

Voor ruiters die buiten rijden is het bovendien belangrijk dat de kleding comfortabel is onder alle weersomstandigheden. Denk hierbij aan de water- en winddichtheid van kledingstukken.

 

Overhemden en topjes

U kunt speciale ruiterkleding aanschaffen, maar een gewoon overhemd of T-shirt voldoet ook. Kies bij voorkeur een overhemd of T-shirt van katoen. Kleding gemaakt van microvezel is ook een goede keuze, omdat deze stof uw huid laat ademen en weer snel droog is. Vermijd blote armen, omdat dit u onnodig kwetsbaar maakt.

 

Rijbroeken

Goede rijbroeken zijn praktisch in gebruik en slijtvast. De meeste broeken hebben kniestukken om de broek te verstevigen en te beschermen tegen slijtage. Sommige modellen beschikken ook over een extra verstevigt zitvlak.

Een spijkerbroek voldoet ook als rijbroek vanwege de sterke stof, maar heeft wel nadelen. De zoom bij het kruis is erg oncomfortabel en bovendien is de spijkerstof niet geschikt voor rijden bij nat weer.

 

Rijlaarzen

Rijlaarzen zijn ter bescherming van uw voeten en benen en moeten daarom gemaakt zijn van stevig maar ook comfortabel materiaal. Rijlaarzen worden geleverd in standaard maten, maar kunnen ook op maat gemaakt worden.

 

Stalschoenen

Kom niet in de verleiding om met gewone schoenen of gympen in en rond de stal aan de slag te gaan. Gebruik ook hier goed schoeisel (géén rijlaarzen) ter bescherming en ondersteuning van uw voeten.

 

Jassen en jacks

Eventueel kan elke willekeurige jas gebruikt worden voor de ruitersport. Maar het voordeel van een echte ruiterjas is het feit dat deze beschikt over een aparte ventilatieopening op de rug. Moderne ruiterjassen zijn op allerlei manieren geschikt gemaakt voor de ruitersport. Over het algemeen wordt gebruik gemaakt van goed ademende materialen. Hierdoor wordt wel iets ingeleverd op waterdichtheid.

 

Handschoenen

Het gebruik van handschoenen behoed de ruiter voor wondjes en bevordert bovendien de grip op de teugels. De juiste handschoen sluit goed aan, is van een flexibele stof en geeft een goede grip op de teugel.

Handschoenen gemaakt van fleece of nylon voldoen goed. Leren handschoenen zijn prima in de winter en katoenen handschoenen (met zogenaamde palmnopjes) voldoen uitstekend in de zomer.

Wedstrijdkleding

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.