Paardrijlaarzen kopen

De keuze van de juiste paardrijlaarzen is erg belangrijk. Goede en stevige paardrijlaarzen zijn onontbeerlijk voor uw eigen veiligheid. De laarzen moeten daarom gemaakt zijn van een stevig materiaal; bijvoorkeur draagt u een leren rijlaars. Het is ook belangrijk dat de laars een hakje heeft, zodat uw voet niet uit de stijgbeugel kan schieten. Vanzelfsprekend is ook de pasvorm van groot belang. Laat daarom uw benen en voeten eerst goed opmeten en ga daarna pas over op het passen van de juiste laars.

Het is een goed idee om bij de aanschaf van nieuwe rijlaarzen de oude laars mee te nemen naar de winkel. Aan de oude rijlaars is goed te zien hoe deze gebruikt is. Het maakt het ook een stuk makkelijker om aan te geven wat u wilt, of juist niet wilt!

Ga naar een professionele winkel en laat u goed adviseren. Het aanbod is erg groot en er zijn veel verschillende modellen. Hierbij is ook een groot verschil in kwaliteit. Zeker de goedkopere laarzen, kunnen uiteindelijk wel eens duurkoop blijken te zijn. Pas op voor de goedkopere veterlaarzen met een rits aan de achterzijde. Bij aanschaf lijkt de pasvorm goed, maar in het gebruik hebben deze rijlaarzen de neiging om snel in te zakken. En aan laarzen met een losse, zwabberende schacht heeft u niets.

 Paardrijlaars met of zonder rits

Nog niet zo lang geleden waren de meeste paardrijlaarzen zonder rits. Met de hoge en smalle schacht was het aan- en uittrekken niet eenvoudig. Zonder plastic zakje en een laarzenknecht kregen de meeste ruiters deze laarzen nauwelijks aan en/of uit.

Maar tegenwoordig zijn de meeste modellen paardrijlaarzen voorzien van een rits en behoren al deze ongemakken tot het verleden.

 Paardrijlaars met harde of zachte schacht

Bij de keuze voor de juiste laars staat comfort uiteraard voorop. Maar bedenk dat een rijlaars in eerste instantie bedoeld is om er comfortabel mee te kunnen rijden; niet om er mee in de stal te lopen!

Paardrijlaarzen zijn leverbaar met een harde/stijve schacht of met een zachte/soepele schacht.

Voor dressuurruiters is een paardrijlaars met een stijve schacht aan te bevelen. Deze laarzen zorgen voor een goede beencontrole, waardoor het been veel beter en rustiger aanligt.

Voor springruiters geldt juist weer dat het contact met het paard heel belangrijk is. Een rijlaars met een zachte/soepele schacht zorgt er dan voor dat het contact met het paard ook letterlijk gevoeld wordt.

 Opmeten van paardrijlaarzen

In een gespecialiseerde ruitersportzaak zal de maat voor de rijlaarzen eerst worden opgemeten. Trek uw rijbroek en sokken aan als u naar de winkel gaat. De maten worden óver de rijbroek en de sokken gemeten. Let op dat zowel links als rechts gemeten wordt. Uw benen zijn namelijk meestel niet symmetrisch. De benodigde schachthoogte wordt staand gemeten. De instap en de kuitomtrek worden zittend gemeten. Vervolgens worden ook de maten van de bovenenkel, enkel, hiel, wreef, bal en uiteraard de lengte van de voet genomen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.