Hindernismateriaal

 

Springen is een aparte discipline van de ruitersport, waarbij paard en ruiter springen over hindernissen die in hoogte, breedte en vorm van elkaar verschillen. De opstelling van alle hindernissen achter elkaar wordt een parcours genoemd. Het doel van de springruiters is om het parcours foutloos te rijden en daarbij ook nog eens de snelste tijd te behalen.

 

Soorten hindernissen

Bij het springen is er sprake van een hoogte- of een breedtesprong. Bij hoogtesprongen wordt gesprongen over hindernissen aangeduid als bijvoorbeeld hek, poort, steilsprong en de muur. Bij breedtesprongen komt de ruiter hindernissen tegen als de sloot, de oxer en de triple bar.

 

Enkelvoudige- en meervoudige hindernissen

De hindernissen kunnen ingedeeld worden in enkelvoudige- en meervoudige hindernissen. Bij een enkelvoudige hindernis wordt in één sprong één hindernis genomen (bv. steilprong of oxer).

Een aantal hindernissen kort achter elkaar geplaatst heet een meervoudige sprong (bv. een triple bar). Deze hindernissen moeten met één aanloop worden genomen, maar bestaan wel uit meerdere sprongen. In een wedstrijd wordt dit als één sprong gerekend.

 

Hindernismaterialen

De verschillende hindernissen worden geleverd als standaardmodellen, maar bij sommige bedrijven is ook maatwerk mogelijk. Voor wat betreft het materiaal is er veelal de keuze tussen aluminium, hout en kunststof. De keuze van de materiaalsoort bepaald de prijs, maar ook de mate van onderhoud.

De standaardmodellen worden meestal in bepaalde kleuren afgeleverd, maar in overleg kunnen vaak ook “eigen” kleuren geleverd worden. Dit gaat zelfs zo ver dat de hindernissen kunnen worden voorzien van de eigen huisstijl. Maar ook reclameteksten kunnen op het hindernismateriaal worden aangebracht.

De afwerking van de hindernissen is zodanig dat er geen scherpe randen en haken aanwezig zijn. En mocht een sprong onverhoopt verkeerd gaan, dan zal de hindernis al bij de minste aanraking soepel uit elkaar vallen.

 

Springstaanders

Springstaanders worden afgeleverd in verschillende hoogtes, meestal vanaf 150cm. De staander is over de gehele hoogte voorzien van sleutelgaten, zodat elke gewenste hoogte kan worden ingesteld. De (veiligheids)lepels voor de sleutelgaten worden los geleverd, evenals de voeten (enkel of kruis) voor de staanders.

 

Springbomen en planken

Springbomen of springbalken kunnen onbeschilderd of beschilderd gekocht worden. Bij de meeste leveranciers is het ook mogelijk om de bomen te laten beschilderen in een eigen (RAL)kleur. Dit geldt ook voor de springplanken. De planken zijn naast de standaard rechte exemplaar ook in een gegolfde uitvoering te krijgen.

 

Hindernishekken

Hindernishekken zijn er in allerlei soorten en maten. De kleuren kunnen aangepast worden naar eigen wens/smaak. De motieven in de hekken variëren van abstract tot aan de ondergaande zon.

 

Hindernismuur

Muren opgebouwd uit verschillende blokken, maar ook viaducten, brugmuren, trapmuren of de waterschoep zijn bekende hindernissen. Ook hierin zijn alle mogelijke maten, vormen en kleuren te verkrijgen.

 

Sloten

De mobiele sloot is leverbaar in verschillende breedtes, vervaardigd van hoogwaardig kunststof en rondom voorzien van speciale insteekhoezen. In deze hoezen kunnen kunststof rollen worden gestoken. Alles is eenvoudig op te bouwen en weer volledig opvouwbaar.

Paardrij zadel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb