Zadel

 

Binnen de ruitersport zijn er vele verschillende disciplines. En elk van deze disciplines stelt zijn eigen specifieke eisen aan een zadel. Het is belangrijk om hier serieus mee om te gaan. Het zadel biedt de ruiter de nodige veiligheid tijdens de uitvoering van zijn of haar sport. Maar het zorgt ook voor het juiste contact met het paard en verhoogt daardoor de prestaties tijdens de wedstrijden.

Een zadel wordt opgebouwd vanuit een basisvorm. Deze vorm wordt ook wel de boom genoemd en is vaak van hout. De buitenzijde van een zadel is van leer. De vulling is over het algemeen van wol, maar soms wordt hiervoor ook lucht gebruikt.

 

Veelzijdigheidszadel

Als een paard niet specifiek wordt bereden voor een bepaalde discipline, dan zal het meestal een veelzijdigheidszadel hebben. Een veelzijdigheidszadel is een tussenvorm tussen een dressuur- en een springzadel.

Dit zadel is uitermate geschikt voor recreatieve ruiters of bij het rijden van basiswedstrijden. Zodra men zich meer gaat specialiseren in de dressuur- of de springdiscipline, dan voldoet een veelzijdigheidszadel niet meer. De voordelen van een aan de discipline aangepast zadel worden dan al snel duidelijk.

 

Springzadel

Bij een springzadel is het zitvlak vrij plat. De zweetbladen lopen een duidelijk stuk verder naar voren door en gaan minder ver naar beneden. Om tijdens het springen goed mee te kunnen gaan met de beweging, moeten de beugels korter worden gezet. Het springzadel is hierop aangepast en zorgt ook in deze stand voor voldoende steun van de benen en knieën.

 

Dressuurzadel

Het dressuurzadel heeft een diepe zit. De zweetbladen lopen bijna recht naar beneden, evenals de kniewrongen. De hele opbouw van het dressuurzadel bevordert een mooie rechte zit.

 

Westernzadel

Westenzadels zijn grote zware duurzame zadels, die erop gebouwd zijn om lang mee te gaan. De extra kwaliteit van het gebruikte hout voor de boom en het beste leer zorgen ervoor dat een westernzadel erg zwaar is. Het extra grote zadel zorgt wel voor een goede gewichtsverdeling over de rug van het paard.

Een westernzadel is vaak verfraaid met speciale afbeeldingen en versiersels in het leer. De speciale knop vooraan het zadel wordt de horn genoemd. De ruiter kan zich daar eventueel aan vasthouden, of er de lasso om heen leggen.

 

Dameszadel

Het grote verschil tussen een dameszadel en de overige zadels is het feit dat bij een dameszadel beide benen aan één zijde komen. Omdat de zit dan volledig anders is, is ook de boom heel anders van vorm. Het dameszadel heeft één groot zweetblad aan de zijde waar beide benen komen. Aan de andere zijde is geen zweetblad. Dat heeft daar immers geen functie.

Dameszadels worden tegenwoordig nauwelijks meer gebruikt.

Paardrijkleding

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb