Paardrij- en stalschoenen

Goed schoeisel tijdens het werk in de stal is heel belangrijk. Uiteraard moet de schoen het nodige comfort en ondersteuning voor uw voet bieden. Maar minstens zo belangrijk is het dat uw schoeisel bescherming biedt tegen een onverwachte paardenhoef op uw voet. Voor paardrijlaarzen- en schoenen waren bescherming bieden aan been en voet, stijlvol ogen en mooi glimmen lange tijd de belangrijkste eisen. De laatste jaren is ook het gezondheidsaspect een veel belangrijkere rol gaan spelen. Volkomen terecht, want paardenbezitters en ruiters brengen vele uren (en soms zelfs hele dagen) in en rond de stal door.

 Stalschoenen

Stalschoenen zijn ideaal voor alle werkzaamheden in en rond de stal. Ze zijn bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals water, zeep en urine. Het stevige materiaal van de meeste stalschoenen zorgt er bovendien voor dat ze voldoende bescherming bieden aan de voet.

Leren zolen zijn vochtdoorlatend, waardoor uw voeten snel koud aan zullen voelen. Rubberen zolen echter voorkomen dat vocht optrekt. Hierdoor voelen de voeten droog én warm aan.

Kies stalschoenen met een goed voetbed, zodat een optimale verdeling van uw lichaamsgewicht wordt bereikt. Dit voorkomt bovendien pijnlijke en/of vermoeide voeten. Deze zaken zijn erg belangrijk zeker als u lang in de stal aan het werkt bent.

Met rijlaarzen aan werken in en rond de stal is af te raden. Rijlaarzen zijn daar absoluut niet voor bedoeld en ook niet voor geschikt. De pasvorm van rijlaarzen is gebaseerd op het rijden en niet op het lopen in de stal. De aanschaf van aparte stalschoenen is dan ook aan te raden.

 Rijschoenen

Rijschoenen bieden dezelfde voordelen als stalschoenen. Om er ook veilig mee te kunnen rijden moeten rijschoenen echter nog aan een aantal extra eisen voldoen:

Ze moeten voldoende grip bieden in de stijgbeugel, zonder dat de schoen blijft haken tijdens een val van het paard.

Om te kunnen rijden met een rijschoen moeten ze aangevuld worden met een chap (beenstuk). Een chap is een losse schacht, waardoor ook uw benen tijdens het rijden voldoende bescherming krijgen. Om de chap veilig aan de rijschoen te kunnen bevestigen moet deze voorzien zijn van een smal gedeelte voor de hak. Door de aanwezigheid van dit gedeelte zal het elastiek van de chap perfect passen.

Het rijden met sporen stelt als extra eis dat de wreef van de rijschoen glad afgewerkt is, zodat de sporen goed aangebracht kunnen worden.

 Accessoires

Voor extra comfort kunnen inlegzolen worden gebruikt. Er zijn inlegzolen verkrijgbaar die zich bij warmte aanpassen aan de vorm van de voet en daardoor de optimale steun bieden. Ook bevatten ze een speciale stof die in staat is om zweet te absorberen en af te voeren.

Naast speciale inlegzolen zijn er ook gelkussens verkrijgbaar. Deze gelkussens beschikken over een bepaald dempingsysteem, zodat schokken opgevangen worden en de druk op de voetzool gelijkmatig wordt verdeeld.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb